Targ na Zielonym – Fabryka Pełna Życia Dąbrowa Górnicza

Data: sobota, 18 wrzesień 2021 / 15:00



Targ na Zielonym – Fabryka Pełna Życia Dąbrowa Górnicza
WWW Mapa + kalendarza

W sobotę, 18 września w godzinach od 15.00 do 19.00 w Fabryce Pełnej Życia odbędzie się Targ na Zielonym

Targ na Zielonym w Fabryce Pełnej Życia to zaproszenie na spotkanie z najlepszymi producentami ekologicznej i tradycyjnej żywności, z którymi organizatorzy współpracują od ponad 5 lat w Gliwicach. Teraz zapraszamy do Dąbrowy Górniczej w sobotę, 18 września w godzinach od 15.00 do 19.00! Wstęp wolny!

Czego możecie się spodziewać?

Przede wszystkim pysznego, zdrowego, PRAWDZIWEGO JEDZENIA, wytwarzanego przez małe rodzinne gospodarstwa i lokalnych rzemieślników.

W ich ofercie znajdziecie:

  • ekologiczne warzywa,
  • znakomitej jakości wędliny,
  • nabiał krowi, kozi i owczy z małych, farmerskich serowarni,
  • ekologiczne pieczywo wypiekane ze starych gatunków zbóż (orkiszu, samopszy i płaskurki),
  • wegańskie sery i zamienniki mięsa,
  • naturalne kiszonki,
  • domowe przetwory na słodko, słono i kwaśno,
  • lokalne miody,
  • wyśmienite masła i pasty z orzechów

i wiele innych kulinarnych cudowności…

Targ na Zielonym to wyjątkowa przestrzeń, w której sprawiedliwy handel, wspierający lokalnych rolników i małych wytwórców żywności, produkujących tradycyjnymi i ekologicznymi metodami, splata się z wydarzeniami kulturalnymi, akcjami charytatywnymi i zaangażowaniem w życie społeczności. Od 5 lat w sobotnie przedpołudnia organizuje go Fundacja Na Zielonym.

Lokalnie, naturalnie, sezonowo, bezpośrednio – to hasła, którymi kierujemy się w działalności Targu. I nie są to wyłącznie slogany reklamowe, tylko realne kryteria, według których wybierani są wystawcy,

Targ na Zielonym to społeczna inicjatywa, powstała w 2016 r. w ramach Gliwickiej Kooperatywy Spożywczej Tomata, prowadzona przez Fundację na Zielonym. To jeden z niewielu tego typu projektów w skali kraju, nie nastawiony na zysk, a na realizację innych celów – promocję zdrowej żywności, idei sprawiedliwego handlu, umożliwiający rozwój lokalnym, małym wytwórcom żywności tradycyjnej (głównie rolnikom), którzy nie mają szans konkurować ceną z globalnymi koncernami. Skutecznie jednak konkurują jakością, docenianą przez liczne grono klientów.

LOKALNIE

Na Targu na Zielonym znajdziemy drobnych producentów i lokalnych rolników, prowadzących swoją działalność nie dalej niż 150 km od targowej lokalizacji. Są wśród nich serowarzy farmerscy, nagradzani na ogólnopolskich festiwalach sera, wytwórcy wędlin, którzy dziedziczą swój fach z pokolenia na pokolenie, małe manufaktury przetworów, wyśmienitych olejów, musztard i soków. Na Targ przyjeżdżają również wytwórcy naturalnych kosmetyków, domowych środków czystości oraz lokalnych twórców rzemiosła, często tworzonego w duchu zero waste.

NATURALNIE

Znaczna część produktów, dostępnych na Targu posiada certyfikat ekologiczny, dotyczy to przede wszystkim warzyw. Współpracujemy również z jedną z niewielu ekologicznych piekarni w Polsce – Chlebio z Bystrej, wypiekającej swoje chleby na bazie wszystkich możliwych mąk oprócz… pszennej.

Ekologiczny certyfikat nie jest to jednak podstawowym kryterium doboru wystawców, równie znacząca  jest jakość, naturalne składniki, tradycyjny sposób produkcji, a przede wszystkim zaufanie do producentów, z którymi Fundacja współpracuje od lat.

SEZONOWO

Na Zielonym nie znajdziemy w listopadzie truskawek i malin, a w lutym rzodkiewki i pomidorów czy owczego sera. Poszczególne produkty pojawiają się zgodnie z rytmem natury i porami roku, dostępne są przez ściśle określony czas, który reguluje sama przyroda.

BEZPOŚREDNIO

U podstaw organizacji Targu na Zielonym leży idea skrócenia łańcucha dostaw oraz promocja sprzedaży bezpośredniej. Targ daje możliwość nawiązywania bezpośrednich relacji między producentami żywności i konsumentami, które niosą korzyści dla obu stron.

ASORTYMENT

Na Tagu na Zielonym można zaopatrzyć się w nabiał z małych, farmerskich serowarni,, znakomite, naturalne wędliny, jaja od wolnych kur, ekologiczne warzywa i owoce, ekologiczne pieczywo wypiekane ze starych gatunków zbóż, domowe przetwory, naturalne słodkości, miody, soki, oleje, kiszonki. Szeroką ofertę znajdą tu osoby będące na diecie wegańskiej – stuprocentowo roślinne sery, pasty z orzechów oraz dania przygotowane z roślinnych zamienników mięsa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Źródło
Patronite NaZagłębiu
Ty już wiesz o tym wydarzeniu
Udostępnij informcję innym
Zapisz się na regionalny newsletter!
Eventy i wydarzenia wprost na email!




W tym miejscu

Kategorie

Najnowsze wydarzenia

Top miesiąca

Będzin Dąbrowa Górnicza Sosnowiec
Patronite